Opgradering af DDB CMS til ny platform er nu i gang

DDB har igangsat den omfattende opgradering af DDB CMS til en ny platform. Opgraderingen vil foregå over to år med løbende leverancer, der sikrer en fortsat udvikling og drift. Den første leverance er en forbedret søgegrænseflade.

""

Det store arbejde med at opgradere DDB CMS til en ny platform er i fuld gang. I forlængelse af at DDB’s styregruppe i december bevilligede midler til opgraderingsprojektet, har DDB kortlagt aktiviteter og udarbejdet en projektplan, som nu også er godkendt af DDB’s styregruppe.

Opgraderingsprojektet kommer til at foregå over en toårig periode med løbende leverancer for at sikre en fortsat udvikling og løbende realisering af visionen for Det sammenhængende bibliotek, der danner ramme om arbejdet med DDB CMS og appen Biblioteket. Vi arbejder nu med analysen af den første leverance, som er en forbedret søgegrænseflade.

Sideløbende opgradering og udvikling

For at kunne udvikle DDB CMS sideløbende med at vi opgraderer til en ny platform, bygger opgraderingsprojektet på en ny applikationsarkitektur. Denne arkitektur består af løstkoblede brugergrænsefladekomponenter, der er kompatible med både den nuværende og kommende platform.

Den vellykkede implementering af en ny listeservice i den seneste opgradering af DDB CMS var første opgradering baseret på grænsefladekomponenter, som kan genbruges på den kommende CMS-platform.

Bibliotekerne vil derfor ikke opleve ét samlet projekt, men løbende modtage nye opgraderinger, som de er vant til i dag. Ud over at muliggøre en fortsat udvikling så reducerer den nye applikationsarkitektur omkostninger, manuel kvalitetssikring og vedligeholdelse. Derudover er det en modernisering af byggeprocessen, så vi så vidt muligt undgår store, fremtidige opgraderingsprojekter, da platformen fremadrettet kan opdateres med løbende og mindre opgraderinger. Desuden forbedres både persondatasikkerhed, svartider og performance.

Første leverance: Forbedret søgegrænseflade

Opgraderingsprojektet er delt op i fem leverancer, der løbende vil blive rullet ud over en toårig periode. Den første leverance er en forbedret søgegrænseflade, som bibliotekerne længe har efterspurgt, og som er del af vision for Det sammenhængende bibliotek. I visionen er der med fokusområdet ’Tværgående søgning’ udarbejdet et oplæg til forbedret brugervenlighed i søgegrænsefladen. Enkelte forbedringer fra oplægget er allerede implementeret, og når vi påbegynder opgraderingen af søgeområdet som ny grænsefladekomponent, bliver det teknisk muligt at implementere de resterende forbedringer.

De øvrige fire leverancer er inden for følgende områder:

• Lånerstatus og Brugerprofil,
  • Biblioteksinformation – Sider, nyheder og enkel visning af arrangementer samt listevisninger på forside og sektionssider,
  • Biblioteksfilialer og åbningstider,
  • Udvidet visning af arrangementer samt abstraktionslag til billetsystemer.

Baggrund for opgraderingen

I slutningen af 2021 vil den platform, som DDB CMS på nuværende tidspunkt er baseret på, ikke længere modtage kode- eller sikkerhedsopdateringer. Derfor skal DDB CMS opgraderes til en ny version af platformen.

DDB’s styregruppe besluttede i december 2019 at tildele 9,6 mio. kr. fra DDB’s udviklingsmidler til dette arbejde samt til realisering af projekterne under Det sammenhængende bibliotek.

Den store platformsopgradering vil løbe over en periode på op til to år sideløbende med, at de allerede planlagte opgraderinger bliver gennemført.

Siden er sidst opdateret: 29.05.2020

Christel Krabbenhøft