Ny vision for bibliotekernes digitale børnetilbud

På baggrund af en analyse af bibliotekernes digitale børnetilbud har DDB’s koordinationsgruppe vedtaget en vision, der skal sætte retningen for udviklingen på området. På to møder efter sommerferien kan du høre om analysen, visionen og mulige koncepter.

Vibeke Steen, der er bibliotekschef ved Gribskov Biblioteker, medlem af DDB’s koordinationsgruppe og del af projektets styregruppe fortæller om visionen:

”Læselyst er i centrum i visionen, og det, synes jeg, er rigtig positivt, da det er en af børnebibliotekarernes fornemmeste opgaver. Samtidig skaber fokusset på læselyst et stort mulighedsrum for det digitale bibliotekstilbud. I dag befinder børn sig allerede i digitale universer, så der ligger et stort potentiale i at gå ind på deres hjemmebane med den viden og faglighed, bibliotekerne rummer. Hvis vi skal inspirere og vække børns nysgerrighed og læselyst, skal vi tilbyde digitale initiativer, der møder dem i øjenhøjde.”

Visionen for det digitale børnebibliotek, der netop er blevet godkendt af DDB’s koordinationsgruppe lyder:

”Det digitale børnebibliotek vil gå forrest i arbejdet med at skabe læselyst hos børn og unge, uanset hvor de er. Børnene skal opleve at få vækket deres nysgerrighed og blive inspireret til fortællingernes store univers.”

Læselyst som nøgle til mål

Visionen udspringer af en analyse af det digitale bibliotekstilbud til børn, som DDB har igangsat, og som bureauet Hello Great Works har udarbejdet. Analysen er baseret på den store viden, der allerede findes på området – blandt andet ift. børns læse-, biblioteks- og medievaner. Derudover har bureauet foretaget dybdegående interviews med udvalgte fageksperter uden for bibliotekerne samt børn, forældre, børnebibliotekarer og skolelærere.

Blandt de adspurgte børnebibliotekarer og i en spørgeskemaundersøgelse sendt ud til bibliotekerne, var der et gennemgående ønske om at fokusere på den opgave, der hedder at skabe læselyst hos børnene. Bibliotekernes formål og ansvar strækker sig langt ud over denne opgave, men lysten til at læse er et redskab til at kunne opnå øvrige mål.

Illustration, Hello Great Works
Illustration af læselyst som nøglen til kildekritik, dannelse og litterært kendskab

Indsigter, målgruppe og mulige koncepter: Analyse præsenteres efter sommerferien

Analysen peger på en række indsigter, bl.a. ”At læse er ikke noget, man ”..bare lige gør””, ”Det er en udfordring at finde ud af, hvad børnene godt kan lide at læse” og ”Bibliotekarerne har viljen og gejsten til innovation, men ikke mulighederne”. Indsigterne vil blive præsenteret på to møder efter sommerferien, ligesom vi vil dykke ned i målgruppesegmentering og mulige fremdige koncepter.

Møderne vil blive afholdt ultimo august og primo september i hhv. København og Jylland. Møderne vil have en både strategisk og praktisk indgang til det digitale børnetilbud og henvender sig til alle med interesse for børneområdet. Information om tid og sted følger.

Siden er sidst opdateret: 28.06.2019

Maja Vestbirk