Ny analyse om bibliotekernes fremtidige digitale musiktilbud

I 2018 bevilgede DDB midler til, at en række biblioteker satte gang i en analyse af bibliotekernes digitale musiktilbud. Målet har været at undersøge, om der er efterspørgsel på et digitalt musiktilbud fra bibliotekerne - og hvad der i givet fald bliver efterspurgt.

""

Undersøgelsen viser, at hele 86 % af befolkningen lytter til musik dagligt. Lysten til at udfordre ens musikvaner er overraskende stor, da hele 39 % af de adspurgte borgere har svaret, at de lytter til ny musik hver uge. Samtidig fremgår det, at cirka hver tredje sang, der bliver lyttet til, er dansk produceret.

Niels Mark, der er teamleder ved Odense Musikbibliotek og projektleder for musikanalysen, fortæller om rapportens resultater:

”Spørger man til danskernes musikvaner generelt, viser undersøgelsen, at det er kuratering af musik frem for formidling, som borgerne efterspørger. Med adgangen til de store mængder af musik på nettet har borgerne større behov for eksperters kuratering og sortering. Fx gennem playlister baseret på musikgenrer, aktuelle begivenheder, musikguides eller andre tematiske tiltag.”

Niels Mark fortæller desuden:

”Undersøgelsen viser også, at der er stor interesse for dansk musik, men samtidig er der indikationer på, at lytning til dansk musik er omvendt proportional med alderen: Mens ældre lytter mest til dansk musik (primært via radio), er det de unge, der lytter mindst til dansk musik. Det synes at hænge sammen med, at danskerne i mindre grad bliver introduceret til dansk musik, musikformidling og nichegenrer på de internationale streamingtjenester. Her ser jeg et stærkt potentiale i, at offentlige institutioner som DR og bibliotekerne i fællesskab påtager sig den vigtige opgave som fyrtårnene, der sikrer den danske musiks relevans i de store globale musikoceaner. Ikke kun den nye danske musik, men også sikrer at den danske musikskat, der ligger som et ”guldæg” i det danske bibliotekssystem, bevarer sin synlighed, så fremtidens generationer også kender den danske kulturhistorie.”

Om undersøgelsen

Analysen er udarbejdet af Moos-Bjerre A/S og bygger på en omfattende undersøgelse, der både indbefatter interviews med eksperter fra biblioteks- og musiksektoren, kvalitative interviews med borgere, der bruger musik privat eller professionelt samt en stor repræsentativ befolkningsundersøgelse blandt 1.800 adspurgte borgere.

Analyseprojektet er udarbejdet med støttet fra DDB.

Projektgruppens skal på baggrund af analysen komme med et oplæg på, hvordan et eventuelt nyt musiktilbud kan se ud og realiseres. Oplægget vil blive drøftet i DDB’s koordinationsgruppe d. 27. marts.

Læs analysen ”Undersøgelse af brugergrundlag for ny digital musikbibliotekstjeneste” her

Siden er sidst opdateret: 21.03.2019

Esthi Kunz