Fælles retning for et stærkt digitalt bibliotekstilbud for børn

Hvordan styrker vi det digitale bibliotekstilbud til børn og skaber en fælles retning med fokus på det interessante, relevante og inspirerende indhold? Det undersøger DDB i nyt projekt.

”Børn bliver stadig mere digitale i deres adfærd, og brugen af digitale underholdningsmedier er udbredt. Generelt læser børn mindre i deres fritid, men bruger mere tid på digitale medier. Undersøgelsen skal give os konkrete bud på, hvordan bibliotekerne kan møde børnene der hvor de er, med et stærkt digitalt tilbud, som kan medvirke til at udvikle og fastholde deres læselyst og understøtte fællesskaber omkring den gode læseoplevelse” siger Vibeke Steen, bibliotekschef ved Gribskov Biblioteker, medlem af DDB’s koordinationsgruppe og del af projektets arbejdsgruppe.

Oplæg til en fælles retning for ’Bibliotekernes digitale børnetilbud’

Bibliotekerne har i dag en række digitale tilbud, der enten helt eller delvist er målrettet børn, men ingen fælles retning for udviklingen af indsatsen på det digitale børneområde. Projektet ’Bibliotekernes digitale børnetilbud’ skal sikre, at der formuleres en fælles retning, som det digitale børnetilbud kan udvikles efter.

”Visionen skal have et solidt empirisk grundlag og forankring på folkebibliotekerne. Den skal baseres på viden om børns medie- og læsevaner samt adfærd i det fysiske og digitale bibliotekstilbud og hente inspiration fra andre institutioner med digitale tilbud til børn. Og det er essentielt, at bureauet involverer bibliotekerne i processen. Retningen skal medvirke til, at bibliotekerne fremadrettet i fællesskab digitalt kan møde børn på en meningsfuld og inspirerende måde,” fortæller Ole Bisbjerg, leder af Billunds museer, biblioteker og borgerservice, medlem af DDB’s koordinationsgruppe og del af projektets arbejdsgruppe.

Proces og skitsering af mulige løsninger

DDB er i gang at indgå kontrakt med et eksternt bureau, der skal udarbejde et oplæg til en vision for det indholdsmæssigt interessante, relevante og inspirerende digitale børnetilbud for aldersgruppen 0-16 år med udgangspunkt i visionen for Det sammenhængende bibliotek.

I forlængelse af bureauets arbejde med visionen for en fælles retning for det digitale bibliotekstilbud til børn i aldersgruppen 0-16 år, udarbejdes en samlet skalerbar platformsstrategi.

Den brede målgruppe inddeles i meningsfulde delmålgrupper og bureaet skitserer på overordnet niveau, hvordan visionen bedst muligt realiseres på de enkelte alderstrin.

Bureauet udvælger herefter én af målgrupperne, som de udarbejder et ideoplæg til en løsning til.

Procesmodel for projektet

Analyse, vision og skitsering af løsningsscenarier ligger klar inden sommerferien.

Siden er sidst opdateret: 04.04.2019

Maja Vestbirk