Otte projekter får støtte fra DDB’s Projektpulje 2018

Otte projekter modtager i alt 2,2 mio. kr. i støtte. Projekterne vil bl.a. gøre biblioteket mere synligt i børn, forældre og ældres digitale hverdag.

DDB modtog i år 11 ansøgninger til projektpuljen og har tildelt støtte til otte projekter under de to temaer ”Biblioteket tæt på borgerens digitale hverdag” og ”Nye teknologier til berigelse af biblioteksoplevelsen”.

Biblioteket tæt på borgerens digitale hverdag

Borgerne skal møde biblioteket i deres daglige, digitale rutiner, så de fortsat oplever biblioteket som et relevant tilbud af kultur og viden. DDB har i år givet midler til syv projekter, som kan bidrage til et mere nærværende bibliotekstilbud i borgernes digitale hverdag.

Støttede projekter

• Projektet ”Aula – ny kanal for læseinspiration”, Herning Bibliotekerne, vil undersøge, hvordan bibliotekerne kan være til stede og inspirere til læsning på det kommende fælles forældreintranet, Aula. Projektet vil levere koncepter, som andre biblioteker kan genbruge eller læne sig op ad.
  • Projektet ”Formidling af børnelitteratur til voksne”, Roskilde Bibliotek/Litteratursiden, vil etablere et redaktionsnetværk, der som noget nyt skal formidle børnelitteratur til voksne på Litteratursiden.
  • Projektet ”eReolen Go og læselyst – formidling på pædagogiske læringscentre og ForældreIntra”, Aarhus Bibliotekerne, skal synliggøre eReolen Go og gøre det muligt at søge materialerne frem i Cicero Web og Surf, som bruges af skolebibliotekerne.
  • Projektet ”Børnehavereolen – digitale bogkasser til børnehaver”, eReolen/ITK Aarhus Kommune, vil udbrede eReolen til børnehaver som et supplement til bibliotekernes fysiske bogkasser.
  • Projektet ”Ældre, livskvalitet og bibliotekets digitale bøger”, ITK Aarhus Kommune, fokuserer på ældre som målgruppe og vil undersøge den bedste model for at nå ud til målgruppen med lyd- og ebøger.
  • Projektet ”Bibliotekernes Chatbot”, Aarhus Bibliotekerne, vil undersøge potentialet ved såkaldte chatbots i bibliotekskontekst og herunder hvilke brugsscenarier og målgrupper, som chatbots med fordel kan understøtte.
  • Projektet ”Litteraturautomaten 2.0”, Københavns Biblioteker, vil opdatere den eksisterende Litteraturliste-funktion, som hjælper elever og studerende med at lave litteraturlister. Funktionen findes på litteraturlisteautomaten.dk/litgen.dk og har i dag et højt brugertal, men har behov for at få et løft for fortsat at være tidssvarende.

Nye teknologier til berigelse af biblioteksoplevelsen

Nye teknologier udvider mulighederne for at formidle og facilitere alt det, som et bibliotek rummer. Teknologien kan være med til at skabe nye oplevelser med bibliotekets værker, facilitere samtaler med andre besøgende og skabe ny viden om brugerne.

Støttet projekt

• Projektet ”Real or Fake News? 2.0”, Viborg Bibliotekerne, bygger på erfaringerne fra projektet ”Real or Fake News?” og giver et bud på en anderleders og involverende måde at sætte bibliotekernes digitale ressourcer og databaser i spil. Resultatet skal være et tilgængeligt VR-baseret spil og læringsforløb, som kan udrulles og udbydes af bibliotekerne nationalt.

Ninna Assentoft Faurschou