Hvilken effekt har kampagnen ”Digitale magasiner i massevis” haft?

Den 15. juni - 15. juli kørte den fælles kampagne for RB Digital på flere af landets biblioteker. Du kan nu læse den nationale effektmålingsrapport for kampagnen.

På Hillerød Bibliotek anbefaler personalet digitale magasiner. Her er det kunst- og kulturformidler Karen Elsebeth Jensen, der i forbindelse med kampagnen anbefalede kunstmagasiner i RD Digital. Se artiklen ved at trykke på billedet.

I den nationale effektmålingsrapport for kampagnen ”Digitale magasiner i massevis” har vi set på udlånstal, på brugeroprettelser, på aktive brugere og på, om det er nye brugere eller allerede oprettede brugere, der har stået for udlånet. Rapporten giver et overblik over kampagnens effekt nationalt set. Samtidig giver den et indblik i effekten hos nogle af de deltagende biblioteker.

Læs effektmålingsrapporten her.

Overordnede resultater fra kampagnen

Generelt højt udlån i 2018
Nationalt set er udlånet øget med 40 % i kampagnemånederne i sammenligning med sidste år. Dog er der en række forbehold, der gør det vanskeligt at vurdere kampagnens egentlige effekt. Politiken bragte bl.a. i januar en artikel om RB Digital, som medførte en markant stigning i brugen. Det gør det svært at lave en reel fremskrivning på udlånet af RB Digital i sommeren 2018, da udlånet i de forudgående måneder var usædvanligt højt.

Samtidig er udlånet blandt de biblioteker, der ikke aktivt har meldt tilbage, om de deltog i kampagnen, procentvis højere end udlånet blandt de biblioteker, vi har effektmålt på lokalt. Vi ved ikke, hvor mange biblioteker, der reelt har deltaget eller lavet andre formidlingsindsatser, og derfor er det svært at vurdere, om og i hvor høj grad kampagnen har haft effekt nationalt set.

Lokal effekt og øget udlån blandt eksisterende brugere
Blandt de deltagende biblioteker, som vi har effektmålt på lokalt, kan vi se, at det er de biblioteker, der har gjort en fokuseret formidlingsindsats på tværs af kanaler og eksempelvis haft fat i lokalpressen, som har haft den største effekt.

Samtidig kan vi se, at det øgede udlån i kampagneperioden primært blev foretaget af eksisterende brugere, mens artiklen I Politiken i starten af året øgede udlånet blandt nye brugere markant.

Om kampagnen

Erfaringer fra tidligere projekter viser, at kendskab til de digitale licenser øger brugen, og derfor har der i DDB været fokus på at gøre kilder mere tilgængelige og øge formidlingen. Med udgangspunkt i erfaringer fra projektet ”Bedre formidling af digitale licenser” har DDB fået udarbejdet et kampagnemateriale til licensen RB Digital, som består af fysiske og digitale materialer.

DDB opfordrede alle biblioteker til at deltage i kampagnen fra den 15. juni - 15. juli 2018, så vi kunne måle på effekten af en samlet indsats. 23 bibliotekskommuner meldte tilbage, at de ville benytte materialet.

Den generelle tilbagemelding på kampagnen har været, at I på bibliotekerne er glade for nationalt materiale, der er let at gå til og kan tilpasses lokalt. Dog fungerer en national koordinering af kampagner ikke lokalt, da risikoen for, at det falder sammen med lokale tiltag og begivenheder er stor.

Frederikshavn Bibliotek har bl.a. brugt kampagnematerialet til formidling på storskærme med skiftende forsider.
Greve bibliotek, har bl.a. brugt kampagnematerialet til at lave et banner, der hænger i foyeren. Her kan besøgende bladre sig igennem et udvalg af magasiner, der også findes i RB Digital, og blive inspireret til deres næste digitale lån.

Ann Sofie Richardy