Bibliotekernes Business Intelligence-løsning er på vej

I løbet af 2018 vil I på bibliotekerne få adgang til en business intelligence-løsning, som gør det muligt at basere beslutninger om drift og udvikling på statistik om brugeradfærd. Løsningen er en del af DDB-basispakken.

Den nye BI-løsning indsamler og opbevarer relevant biblioteksdata og omsætter det til anvendelig viden gennem brugervenlige standardrapporter. Flere data vil løbende blive indsamlet og med tiden skabe stadig mere viden og værdi for beslutningstagere og medarbejdere på bibliotekerne.

Få indsigt i digitale udlån og arrangementer

Når I får adgang til BI-løsningen, vil den indeholde data om alle digitale udlån fra eReolen og de digitale licenser samt om brugen af arrangementer gennem data fra Place2book.

I vil bl.a. kunne se, om jeres borgere deltager i arrangementer på andre biblioteker, og hvordan de digitale udlån fordeler sig på skønlitteratur, faglitteratur og børne-/ungdomsmaterialer, samt hvor mange aktive eReolen-brugere jeres kommune har sammenlignet med andre kommuner.

Flere kilder – b.la. udlåns- og webstatistik - vil løbende blive tilføjet til løsningen.

Demografiske data er på vej

DDB samarbejder med Kulturministeriets Departement om en aftale med Danmarks Statistik, som gør det muligt at koble udlånstal med demografiske data. Det vil gøre det muligt at gruppere bibliotekernes brugere ud fra variabler såsom køn, alder, bopæl og uddannelsesniveau samt at identificere ikke-brugere.

DDB er aktuelt i dialog med Kombit og Systematic om mulige løsninger for at få data fra FBS, og vi forventer fremdrift på dette område inden længe.

Fakta om den nye BI-løsning

• Bibliotekerne har gennem statistiknetværket testet en prototype af BI-løsningen, som DDB har fået udviklet af konsulentbureauet BiWise. Netværket gav god feedback og kom med mange konkrete input og ønsker, som er taget med i det videre arbejde med BI-løsningen. Der holdes løbende møder i statistiknetværket i takt med, at løsningen bliver udviklet.
  • Den nye BI-løsning giver adgang til en databaseløsning, som kan indsamle og opbevare biblioteksdata, og et statistikværktøj, der giver jer mulighed for at trække tal og standardrapporter ud af databasen.
  • Den nye BI-løsning er fleksibel og vil løbende blive udviklet i takt med nye ønsker og behov.
  • Den nye BI-løsning er finansieret gennem bibliotekernes bidrag til DDB.
  • Nye kilder vil løbende komme til, og vi er åbne overfor alle kilder, som har relevans.
  • Al data, som BI-løsningen behandler, overholder GDPR.
  • Kirsten Boelt, Aalborg Bibliotekerne, og Toke Laursen, Silkeborg Bibliotekerne, og Thomas Agermann, Gentofte Bibliotekerne, deltager i projektets styregruppe.
Siden er sidst opdateret: 09.08.2018

Dorte Birkegaard Thuesen