Opfølgning på søgeprojektet: prioriterede opgaver

Stavehjælp og understøttet søgning på materialetyper. Det er nogle af de områder, som prioriteres i det videre arbejde med at forbedre søgeoplevelsen på DDB CMS.

DDB har med hjælp fra DBC og de indstationerede medarbejdere fra bibliotekerne arbejdet på at kategorisere og prioritere de løsningsforslag, som bibliotekerne meldte ind på fællesmødet om søgeprojektet i februar.

Særligt fire områder har potentiale til relativt hurtigt og uden de store omkostninger at gøre en stor forskel for brugernes søgeoplevelse på bibliotekernes hjemmesider. Læs videre, og find ud af, hvad der bliver sat fokus på i søgeprojektet.

1. Stavehjælp og "Mente du"

Brugerne er vant til at kunne stave forkert og bruge flere ord i en søgning og stadig få et meningsfyldt resultat. I søgeprojektet arbejdes der på at skabe tilsvarende hjælpefunktioner som i Google, hvor brugerne efter en søgning bliver præsenteret for det, søgemaskinen tror, de leder efter.

2. Understøttet søgning på materialetype og nye materialer

Brugerne har svært ved at forstå, at de søger i forskellige indekser. De ønsker fx at kunne søge på ”film stolthed og fordom”, og derefter få vist en dvd/blu-ray med den søgte titel. For at imødekomme brugernes ønsker arbejdes der i søgeprojektet med at ”oversætte” de mest brugte søgetermer til de forskellige indekser.

3. Relevante ordforslag

Brugerne ønsker at kunne gennemskue baggrunden for de ordforslag, de præsenteres for under en søgning, fx om der er tale om en forfatter, en titel, et emneord etc. Derudover forventer brugeren, at ordforslag sorteres alfabetisk eller ud fra relevans. I søgeprojektet bliver der arbejdet på en forbedring af suggestion-servicen, så ordforslagene fremstår mere relevante og kun henviser til søgninger, som giver et resultat.

4. Bedre visning af tidsskrifter

Når brugerne søger på tidsskrifter, forventer de allerede i resultatvisningen at kunne afkode, hvilke årgange og numre biblioteket har i sin samling. Derudover ønsker de på ”samleposten” for tidsskriftet at få vist forsiden på det nyeste nummer af tidsskriftet. I søgeprojektet arbejdes der på en forslag til, hvordan en ny postvisning af tidsskrifter skal se ud.

Hvad sker der nu?

I det videre arbejde med at forbedre søgning, indenfor de fire prioriterede områder, vil DDB løbende inddrage bibliotekerne. Derudover vil DDB fortsat have fokus på de igangværende indsatser med at forbedre henholdsvis rankering, værkvisning og samsøgning på indhold fra brønden og hjemmesiden, ligesom der arbejdes med kortsortering for at optimere terminologien på hjemmesiderne.

Christel Krabbenhøft