DDB indgår partnerskabsaftale med Island

DDB CMS har vakt opsigt i udlandet og efter henvendelse fra Island har DDB indgået en aftale, der betyder, at Islands biblioteker fremover kommer til at køre på DDB CMS.

Sidste år tog Reykjavík City Library på læringsrejse i Danmark. Turen gik blandt andet forbi biblioteket på Dokk1 i Aarhus, hvor et af temaerne var hjemmesidedesign, formidling og digitale services. I foråret rettede Reykjavík City Library henvendelse til DBB med henblik på at benytte DDB CMS som platform for et fælles CMS for de islandske biblioteker. Henvendelsen har været drøftet i DDB’s koordinationsgruppe, og der er nu indgået en officiel partnerskabsaftale.

Ásta Þöll Gylfadóttir, Projektleder for innovation og udvikling ved Reykjavík City Library fortæller om Islands motivation for partnerskabet:

”Det har været meget inspirerende at opleve, hvor imødekommende og klar til videndeling alle, som vi har opsøgt og spurgt til råds, har været – både hos DDB og hos de mange forskellige biblioteker.

I Island har vi fulgt udviklingen af biblioteker i Danmark samt de øvrige nordiske lande, med stor interesse det seneste årti.  Vi har i rigtig mange år haft en central databrønd og et konsortium for alle biblioteker, men vi har manglet en måde at forbinde digital selvbetjening, konkret inspiration og formidling på. Vi arbejder også med Drupal på de fleste af Reykjavik kommunes hjemmesider, og vi værdsætter meget filosofien om open source software. Vi værdsætter også den tilgang DDB har om, at det som biblioteker udvikler (med støtte fra DDB’s projektpulje) også gavner andre biblioteker – at det er fællesskabet af biblioteker som løfter niveauet for alle og gør, at udviklingen både kan gå hurtigere og bygge på hinandens erfaringer, frem for at man arbejder i hver sit hjørne.

Det er vigtigt for os at være en del af fællesskabet på længere sigt, og derfor er et partnerskab med DDB rigtig vigtigt for os. Vi er meget taknemlige og håber selvfølgelig, at vi kan bidrage med erfaring og med den investering og udvikling, som bliver lavet fra vores side. Vores omfang og ressourcer er selvfølgelig lidt begrænsede, i takt med samfundets størrelse her, men vi drømmer stort og glæder os til videreudvikling og samarbejde.”

Partnerskabsaftalen

Aftalen med Island indebærer, at der bliver udviklet et nyt abstraktionslag i DDB CMS, som kan understøtte deres lokale databrønd. Det nye abstraktionslag vil betyde en væsentlig forbedring af kodestrukturen i DDB CMS. Samtidig medfører abstraktionslaget automatiserede tests, hvilke fremover vil spare DDB for mange manuelle testopgaver.

Udvikling, test og implementering af abstraktionslaget vil ske som et separat spor, og vil dermed ikke betyde forsinkelser af den planlagte udvikling af DDB CMS i 2017. Island finansierer udvikling og test af abstraktionslag, mens DDB finansierer test af abstraktionslaget op mod det øvrige CMS.

Island får med aftalen ikke indflydelse på udviklingen af DDB CMS, men der vil fremover være dialog, så man eventuelt kan vælge at samarbejde om anden fremtidig udvikling. Herudover kan Island vælge at dele de rettelser eller funktioner, som de udvikler.

Gevinster ved samarbejdet

I DDB har Koordinationsgruppen vurderet, at der er gode gevinster at hente i samarbejdet med Island både af teknisk og strategisk karakter. DDB’s test af abstraktionslaget op mod det øvrige CMS er en besparende øvelse fremadrettet, da det gør det lettere at fejlsøge og udvikle løsninger og samtidig reducerer tiden brugt på test og kvalitetssikring.

Det nye abstraktionslag skaber også en åbning til DDB’s øvrige samarbejdspartnere, da det muliggør at andre biblioteker, eksempelvis uddannelsesbiblioteker, også kan benytte DDB CMS. Samtidig er der muligheden for at Island fremover udvikler komponenter, som DDB CMS kan tage ind.

Ved spørgsmål er man velkommen til at kontakte Preben Aagaard Nielsen via kontaktboksen til højre.

Siden er sidst opdateret: 11.10.2017

Preben Aagaard Nielsen