Strategiske indsatsområder er omsat til ni initiativer

Ni initiativer er nu på plads, som skal være med til at realisere DDB’s tre strategiske indsatsområder for 2016/17.

Koordinationsgruppen godkendte den 2. december 2015 tre strategiske indsatsområder, som DDB vil fokusere på i 2016/17. Nu er ni initiativer på plads, som skal være med til at realisere de tre strategiske indsatsområder:

Indsatsområde: Initiativer:
1. Smidige brugeroplevelser Én Indgang, Adgangsstyring, Red Routes
2. Gevinstrealisering Cases og best practice, Manualer, DDB i øjenhøjde
3. Læring, med fokus på børn og skole E-udlån til børn, Fælles licensforhandlinger, ERMS til skolerne

Om de ni initiativer

De ni initiativer er de første konkrete projekter under de strategiske indsatsområder, der tæller smidige brugeroplevelser, gevinstrealisering og læring - med fokus på børn og skole. Her vil initiativerne under smidige brugeroplevelser især have fokus på at lette brugernes adgang til bibliotekets hjemmeside, mens gevinstrealisering-initiativerne vil arbejde for at dele erfaring og viden om god brug af DDB’s løsninger. Læring - med fokus på børn og skoleområdet - vil primært fokusere på fælles løsninger for skole- og folkebibliotekerne.

Smidige brugeroplevelser

For at styrke den smidige brugeroplevelse, har DDB søsat tre initiativer, der:

• Analyserer muligheden for samt fordele, ulemper og omkostninger ved at udvikle en løsning, hvor brugeren kan bruge al tilgængeligt digitalt indhold uden at forlade det lokale biblioteks hjemmeside eller app.
  • Udvikler et teknisk set-up, som sikrer, at man som bruger først og fremmest kan logge på med flere login-typer (NemID, bibliotekslogin eller UNI-login) og i næste step kun én gang for at tilgå de forskellige digitale bibliotekstilbud. Følgende bibliotekstilbud inkluderes i udviklingen: DDB CMS, bibliotek.dk, eReolen, Litteratursiden og Biblo.
  • Beskriver og optimerer brugernes typiske/foretrukne handlinger på bibliotekernes digitale tjenester, så der altid er fokus på, at de skal fungere upåklageligt, uanset hvilke ændringer, der foretages i tjenesterne og i infrastrukturen.

Gevinstrealisering i bibliotekernes lokale kontekst

For at understøtte, at lokale biblioteker opnår en øget værdi af DDB’s løsninger, vil initiativerne:

• Producere et katalog med eksempler på god brugspraksis af DDB’s løsninger.
  • Opdatere og gøre DDB’s manualer tilgængelige samt gøre manualarbejdet til en integreret del i nyudvikling.
  • Facilitere erfaringsdeling mellem udviklings- og formidlingsansvarlige på halvårlige dialogmøder.

Læring, med fokus på børn og skoleområdet

Initiativerne i samarbejde med KL og STIL.  For at styrke de digitale snitflader mellem biblioteker og skolebiblioteker og synliggøre bibliotekernes børnetilbud på de digitale platforme, fokuserer initiativerne på, at:

• Gøre det mere enkelt og attraktivt for børn og skoleelever at låne af digitale materialer og samtidigt økonomisk rentabelt for folkebibliotekerne. Herunder skal mulighederne i UNI-login afklares, samt koordinering med skolernes brugerportalsinitiativ.
  • Analysere potentialer for fælles forhandling af overlappende, digitale tekstlicenser for folkebiblioteker og folkeskoler (projektet drives af KL).
  • Udbrede viden om ERMS til folkeskoleområdetprojektet drives af KL).

Sofie Blinkenberg Federspiel