Sammenlign licenser med nyt værktøj i ERMS

Et nyt værktøj i ERMS giver indblik i andre bibliotekers licenser, og hvordan de bliver brugt. Funktionen kommer i kølvandet på en tilfredshedsundersøgelse fra 2015, hvor netop dette blev efterspurgt.

Med det nye værktøj i ERMS kan bibliotekerne sammenligne licenser med hinanden, da det giver adgang til oplysninger om alle bibliotekers licenser, der er forhandlet af DDB. Her kan man blive inspireret til eksempelvis at nytænke licenser, hvis de hitter mere blandt brugerne på andre biblioteker. Eller til at abonnere på helt nye, hvis de er en succes andre steder.

Værktøjet er tilgængeligt i ERMS under fanebladet "Statistikker".

Begejstring blandt bibliotekerne

Der er allerede begejstring for værktøjet på Rudersdal Bibliotekerne, der har været med til at teste det nye værktøj. Her lægger materialefaglig konsulent Janette Flatman vægt på brugervenligheden og fordelen ved at kunne sammenligne sine licenser med andre:

”Jeg synes, det giver et godt overblik og er meget let at gå til. Jeg blev i hvert fald bidt af at sidde og sammenligne med andre kommuner. Jeg er især glad for den del, hvor man kan sammenligne forbrug af de enkelte licenser.  Det giver et godt fingerpeg på, hvilke kommuner der er lykkedes med at få gang i brugen, og hvilke licenser ens nabokommuner har,” siger hun.

Værktøjet er blevet til på baggrund af tilfredshedsundersøgelsen af ERMS fra 2015, hvor mange efterspurgte, at brugen af andre bibliotekers licenser blev mere gennemsigtig.

’Leg’ med licenserne

Den nye mulighed i ERMS kan med fordel suppleres med det såkaldte ’simuleringsværktøj’, der allerede er en del af ERMS. Simuleringsværktøjet giver mulighed for at ’lege’ med sine budgetter, så man helt uforpligtende kan se, hvad det vil koste at abonnere på nye licenser, som man eventuelt har fået øjnene op for.

Dorte Birkegaard Thuesen