Driftstilskud og samarbejde med netbibliotekerne

Nettjenesterne Litteratursiden, Biblioteksvagten og Palles Gavebod har fået tildelt driftstilskud for 2015 og 2016. I den forbindelse er der indgået samarbejdsaftaler, som udover de økonomiske rammer, beskriver succeskriterierne for de tre tjenester.

Driftstilskud 2015-2016

DDB har valgt at tildele de tre tjenester driftstilskud bl.a. med den begrundelse at tjenesterne i væsentlig grad har biblioteksfaglig og bibliotekspolitisk betydning for bibliotekssektoren og betydelig opbakning fra bibliotekerne.

DDB har desuden valgt at gøre driftstilskuddet to-årigt for at styrke udviklingspotentialet for tjenesterne og minimere de transaktionsomkostninger der er forbundet med en et-årig aftale.

Koordinationsgruppen begrunder støtten til Biblioteksvagten således:

”Biblioteksvagten er en spørgetjeneste hvis kerneydelse er formidling af oplysning. Via Biblioteksvagten har bibliotekerne taget ejerskab af en ikke-kommerciel digital platform, hvor oplysning, information og viden giver ”brugerne” adgang til vejledning faciliteret af fagpersoner.”

Samarbejdsaftalerne mellem DDB og nettjenesterne

Formålet med at indgå samarbejdsaftalerne er, at DDB og de netbiblioteker, der er knyttet til DDB skal samarbejde om udvikling af digitale formidlingstiltag i biblioteksregi, for dermed at opnå synergieffekt og sikre fremdrift til gavn for det fælles biblioteksvæsen

Indholdsdelingen går igen i de enkelte aftaler under succeskriterier og skal bl.a. medvirke til, at det i højere grad bliver muligt at bruge netbibliotekernes formidling på de lokale bibliotekers hjemmesider. Det er for eksempel skrevet ind i Litteratursidens succeskriterier, at 50 % af sidens anmeldelser skal bruges på lokale websites gennem blandt andet BPI.

Også Palles Gavebod skal sørge for at dele mere indhold, så lokale biblioteker også kan bruge anmeldelserne lavet af børnepanelet. Dermed får de lokale biblioteker gennem BPI adgang til aktuelle anmeldelser lavet af børn, til børn.

Udover indholdsdeling forholder tjenesterne gennem succeskriterierne sig til

• hvordan tjenesten vil påvirke deres brugstal
  • hvordan tjenesten vil understøtte en sømløs brugeroplevelse
  • og hvordan tjenesten forventes at medføre økonomisk optimering for bibliotekerne i Danmark.

Maja Vestbirk