De digitale licenser fik et løft i 2014

I 2014 fik hele området for tekstlicenser et løft gennem forhandlingerne, udviklingen af selvbetjeningsmodulet ERMS og samarbejdet med DBC om kilder i brønden.

De væsentligste opgaver for DDB’s indkøbssamarbejde er at koordinere og administrere alle faser af indkøbet af digitale materialer, og i første omgang har tekstlicenser, netlydbøger og e-bøger været prioriteret.

For tekstlicenserne har dette fokus betydet et løft af hele området i løbet af 2014: Selvbetjeningsmodulet ERMS har gjort det muligt for bibliotekerne at få indblik og overblik over pris og forbrug på deres licenser, mens et samarbejde med DBC er resulteret i en målsætning om, at 15 tekstlicenser skal lægges i brønden i 2015, så de dermed bliver søgbare for brugerne.

Sidst men ikke mindst har forhandlingerne på området været succesfulde, idet konsortiefordelen er fastholdt og prisudviklingen er holdt i ro i et marked styret af monopoler, der normalt selv dikterer prisudviklingen. Særligt på de største licenser er der landet gode og flerårige aftaler, hvor prisudviklingen er stabiliseret - hvilket ikke kun er vigtigt her og nu, men i særdeleshed også i forhold til fremskrivningen og fremtidsudsigterne for bibliotekerne.

Dorte Birkegaard Thuesen