Indkøbspolitik er klar

En Indkøbspolitik for indkøbssamarbejdet i DDB er klar. Den definerer blandt andet de krav og kriterier, som indkøb af licenser skal baseres på.

Gennem indkøbssamarbejdet står DDB for fælles indkøb, administration og forhandling af alle digitale materialer til folkebibliotekerne. Formålet med selve indkøbspolitikken er at skabe rammerne for DDB’s forhandlere, så de kan sikre de bedste og mest fornuftige aftaler på vegne af bibliotekerne.

Krav til licensbetingelser

I Indkøbspolitikken er det skrevet ind, at DDB udover pris også skal have fokus på at sikre de bedste licensbetingelser. Politikken lægger op til, at krav om blandt andet fjernbrugeradgang og metadata er minimumskrav, mens for eksempel muligheden for at opsige den trykte udgave er betingelser, der ikke skal, men meget gerne må indgå ved et licensindkøb. Politikken skelner på den måde mellem ”need to have” og ”nice to have” som to forskellige typer af licenskrav, DDB med fordel kan arbejde ud fra.

Minimumsdeltagelse

I politikken er det fastsat, at minimum 10 biblioteker, der tilsammen udgør mindst 12 % af Danamarks befolkning, skal købe en licens før den forhandles, supporteres og administreres gennem DDB. Det skal sikre, at ressourcerne udnyttes bedst muligt, og at der ikke bruges tid og energi på aftaler, som kun ganske få biblioteker vil tilslutte sig og have glæde af. Det er således også en vurdering af, hvordan bibliotekerne får mest ud af det fælles indkøbssamarbejde.

Indkøbspolitikken er udarbejdet i Faggruppen for indkøb.

Læs Indkøbspolitikken her