Hvem låner hvad og hvornår? - Projekt giver indsigt i brugernes adfærd

Med konkret viden om, hvordan biblioteket benyttes, kan initiativer og tilbud målrettes og prioriteres. Det har været udgangspunktet for projektet ”Virtuelt dashboard”, som har arbejdet med at skabe ny og specifik viden om brugernes adfærd.

Screenshot fra den demoversion, der er udviklet på projektet. Her vises nøgletal for udlånet fordelt på indhold og køn.

I 2013 fik projektet ”Virtuelt Dashboard - Folkebibliotekernes nøgletal in realtime” midler gennem DDB’s pulje til fremme af DDB samarbejdet.  Projektet har som mål at udvikle en løsning, der giver aktuelle oplysninger om borgernes brug af bibliotekerne. Oplysninger, som ledere og medarbejder kan bruge til løbende at prioritere og tilrette tilbud og tiltag på biblioteket – både det fysiske og digitale.

”Vi er begejstrede over de nye muligheder, som projektet giver for statistisk analyse og overblik. Jo bedre vi kender vores brugeres adfærd og præferencer, jo bedre kan vi målrette den eksisterende service og udvikle nye koncepter på et evidensbaseret grundlag – ikke mindst mod nuværende ikke-brugere” siger Mikkel Christoffersen, Specialkonsulent inden for digitalisering på Københavns biblioteker og leder af projektet.

Se hvem, der låner hvad og hvornår

Løsningen skal give oplysninger om en række specifikke forhold på det lokale bibliotek. Det kan blandt andet være om reserveringer: Hvilken materialetype reserveres, hvor mange reserveringer foretages, og hvor bor de, som oftest vælger at reservere?

Et andet eksempel kan være viden om udviklingen i aktive brugere eller adfærden hos en specifik målgruppe efter en målrettet kampagne. Har et bibliotek f.eks. kørt en kampagne om e-bøger for børn, kan det være relevant med et overblik over udlånet på denne specifikke materialetype over tid.

Status på projektet

Københavns biblioteker har kørt projektet, som nu er i sin afslutningsfase. Herefter overtages den tekniske løsning af DDB, som skal bruge erfaringerne til etableringen af DDB’s beslutningsstøtte statistikløsning. I den forbindelse vil der blive oprettet et projekt i DDB, som vil sørge for, at der udvikles og etableres en færdig løsning hos bibliotekerne.